Viisi Netflix-dokumenttisuositusta

Olen nykyään todella nirso, mitä tulee tv-ohjelmiin ja olen käytännössä lopettanut tv:n katselun kokonaan. Näkemiin siis perinteinen tv, mutta tervetuloa Yle Areena sekä suoratoistopalvelut Netflix, Viaplay ja HBO. Toki myös nämä palvelut tarjoavat roppakaupalla huttua, mutta satojen ohjelmien joukosta on löydyttävä jotain katsomisen arvoista. Alla listattuna viisi dokkaria, joista inspiroiduin kovasti. Kaikki löytyvät Netflixistä.

1. Iris

2. Joan Didion: The Center Will Not Hold

3. The Andy Whitfield-story: Be Here Now

4. Gaga: Five Foot Two

5. Minimalism: A Documentary About The Important Things

 

iris_quad-web.jpg

Iris

 

Mitä opin 94-vuotiaalta newyorkilaiselta muotilegenda Iris Apfelilta:

"Kun tukka on kunnossa ja jalassa on hyvät kengät, selviät mistä vain."

"Jos et ole kiinnostunut mistään, et ole kiinnostava."

"Kun et pukeudu kuin muut, sinun ei tarvitse ajatellakaan kuin muut"

Iris Apfel on sisustussuunnittelija, tekstiilitaiteilija ja muoti-ikoni, joka on tuttu hahmo kulttuuripiireissä Yhdysvalloissa. Hänen tunnusmerkkejään ovat suurikokoiset silmälasit, erikoiset vaateparret ja viiltävät lausahdukset. Iriksen ilkikurinen asenne valloittaa ja tekee vanhenemisesta vähemmän pelottavaa.

images.jpg

Joan Didion

Joan Didion on amerikkalainen kirjailijalegenda, joka on toiminut uransa alussaVoguen toimittajana ja myöhemmin journalistina. Hän on kirjoittanut useita romaaneja, esseitä, näytelmän ja elokuvakäsikirjoituksia. Didion on elänyt mielenkiintoisen ja antoisan elämän, mutta kokenut myös tyrmääviä vastoinkäymisiä, joista on ammentanut sisältöä kahteen romaaniinsa.

Dokumentti kertoo Didionin tarinan tyylikkäästi ja koskettavasti. Se myös inspiroi todella paljon ja dokumentin katsottuaan tekee mieli lukea kaikki hänen romaaninsa.

maxresdefault-2.jpg

Minimalism

Itse en ole minimalisti, mutta tunnistan ylimääräisestä tavarasta eroon hankkiutumisesta seuraavan energian vapautumisen. Tässä dokumentissa kaksi kaverusta Joshua Fields Millburn ja Ryan Nicodemus jättävät uransa yritysmaailmassa ja ryhtyvät minimalisteiksi yksinkertaistaakseen elämäänsä.

He kirjoittavat kirjoja, kiertävävät luennoimassa ja ylläpitävät The Minimalist-sivustoa ja podcastia. Dokkarissa haastatellaan myös muita ihmisiä, joiden elämästä on tullut onnellisempaa tavaran ja turhan hälyn karsimisen  jälkeen.

maxresdefault-2.jpg

Andy Whitfield

Elämä on epäreilua. Tätä dokumenttia katsoessa tulee vähän samankaltaisia tunteita, kuin Olen Heath Ledger-dokumentistakin. Miettii, miten noin elinvoimaiset, monilahjakkaat ja ympäristöään ja perhettään syvästi ilahduttavat persoonat voivat vain kuolla.

Andy Whitfield oli muinaiseen Roomaan sijoittuvan Spartacus-sarjan pääosan näyttelijä ja hän sairastui syöpään kesken kuvausten. Andy perheineen päätti kuvata taistelun dokumentiksi ja ohjelmassa kuvataan hienolla tavalla sairauden aiheuttamia tunteita ja erilaisia vaiheita.

Dokumentti on todella koskettava ja jättää ajattelemaan elämän ainutkertaisuutta ja arvaamattomuutta pitkäksi aikaa.

MV5BMTUzNzAxNTM0MV5BMl5BanBnXkFtZTgwODE1NzMzMzI@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

Gaga

Tämä dokumentti esittää mystisen Lady Gagan "tavallisena" nuorena naisena, joka kärsii sydänsuruista, epävarmuudesta ja kipuilee elämänsä kanssa. Ensimmäistä kertaa Lady Gaga nähdään naamioiden ja peruukkien alta Stefani Germanottana ja se on mielenkiintoista katsottavaa.

Dokumentissa Stefani on juuri eronnut, tehnyt pitkästä aikaa uuden levyn ja valmistautuu esiintymiseen Super Bowlin puoliajalla. Hän kärsii kipuoireyhtymästä, joka tekee hänet ajoittain täysin toimintakyvyttömäksi. Dokumentti tuo hyvin esille, kuinka suurten paineiden alla tämän luokan superstarat elävät ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Stefanilla on erityisen lämpimät välit perheeseensä ja hän saa heiltä pyyteetöntä tukea päivittäin. Kyseessä on erittäin lahjakas, ainutlaatuinen tähti, jonka elämä on kuitenkin täynnä haasteita, paineita ja kipua.