Miten perustin yritykseni
Tässä postauksessa ajattelin kertoa, miten aikanaan ryhdyin yrittäjäksi eli miksi jätin turvallisen palkkatyön ja heittäydyin täysin tyhjän päälle. Mitkä ovat mietteeni nyt lähes neljän vuoden jälkeen ja kannattiko riskinotto.
Ajatuksen kypsyminen
Oman yrityksen perustaminen pyöri mielessäni pitkään. Ajatus ei jättänyt rauhaan oikein missään vaiheessa vaan voimistui koko ajan tullen lopulta sellaisiin mittoihin, että oli pakko toimia. Olin pitkään haaveillut sisustamiseen liittyvästä yrityksestä, mutta koska itselläni ei silloin vielä ollut alalle koulutusta, niin aika ei ollut kypsä vielä sille. Jossain vaiheessa reilu neljä vuotta sitten asiat loksahtivat kohdalleen ja päätin laittaa pystyyn yhden naisen assaripalveluyrityksen eli päätin alkaa tarjota alueen yritykselle niitä palveluita, joita olin opiskellut ja joista minulla oli pitkä työkokemus palkkatöiden puitteissa. Valitsin alueiksi assistentin perustehtävien lisäksi viestinnän, projektit ja tapahtumajärjestelyt. Kaikkea noista olen päässyt vuosien aikana myös tekemään.
Suunnittelin yritykseeni liittyviä asioita ehkä noin puolen vuoden ajan ennen irtisanoutumista. Olin tuolloin juuri suorittamassa Yamk-tutkintoa Yrittäjyys ja Liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa ja nämä opinnot oikeastaan antoivat viimeisen sysäyksen ja rohkaisun yrittäjyyteen. Mietin tuotevalikoimaani, kohderyhmääni, yritysideaani ja käytännön toteutusta todella tarkoin ja perinpohjaisesti. Kirjoitin muutamankin vihkollisen muistiinpanoja, selvittelin asioita ja tein kattavan liiketoimintasuunnitelman. Tuolloin nelisen vuotta sitten assariyrittäjiä ei oikeastaan ollut. Nykyään niitä löytyy jo roppakaupalla. En saanut ideaani siis tuolloin keneltäkään vaan keksin sen ihan itse :)
Tuumasta toimeen
Opintojen lisäksi minulla oli puolellani muitakin yrittäjyyttä tukevia ja pohjustavia juttuja. Perheessä oli yrittäjä ja olin seurannut vuosien ajan hänen toimintaansa ja oppinut siitä paljon. Kadehdin yrittäjän vapautta ja rajattomia mahdollisuuksia verrattuna suhteellisen rajoitettuun palkkatyöhön, jossa itse olin. Työskentelin Yrityspalvelukeskuksessa, jossa lähimmät työkaverini olivat yrittäjyyden asiantuntijoita ja itse olin yritysten kanssa päivittäin tekemisissä. Verkostoni olivat laajat ja tiesin, että tarvittaessa apu on aina lähellä. Kolmantena tiedostin, että olin jo opiskellut eri aloja ja tehnyt niin pitkään töitä eri paikoissa, että pärjäisin varmasti yrittäjänä. Opinnoistani olen aiemmin kertonut täällä. Nämä kaikki yhdessä valmistivat minua yrittäjyyteen. Tietenkin myös hyvin yrittäjämäinen luonteeni suorastaan ajoi minua oman firman pariin. Palkkatyö ei ole koskaan sopinut itselleni, sori vain kaikki entiset esimieheni...:) Opettavaisia ja raskaita vuosia. En suostunut koskaan tekemään asioita, jotka olivat mielestäni turhia tai typeriä. Hieman huono yhtälö, kun kuitenkin oli myynyt työpanoksensa työnantajalle sillä oletuksella, että suorittaa määrätyt tehtävät. Kyllästyin työtehtäviini aina heti kun olin oppinut ne.
Sitten olikin suunnitelmat tehty ja oli aika alkaa toteuttaa haave. Ehkä pelottavinta aikaa oli juuri se lopullisen päätöksen tekeminen ja irtisanoutuminen vakituisesta työstä. Sen jälkeen ei ole päivääkään kaduttanut eikä ole ollut minkäänlaista epävarmuutta asioista. Haluaisin rohkaista yrittäjäksi haluavia juuri tuon ratkaisevan kynnyksen yli. Heti helpottaa, kun päätös on tehty. Yhteen viikkoon mahtuikin paljon asioita; irtisanouduin, kävin esittelemässä liiketoimintasuunnitelmaani Uusyrityskeskuksessa, hain starttirahaa, suunnittelimme yhdessä markkinointiammattilaisen Annen kanssa esitteeni, logoni ja käyntikorttini ja väsäsin itselleni kotisivut. Myönteisen starttirahapäätöksenkin sain. Kävin maistraatissa viemässä perustamislomakkeet ja sain itselleni y-tunnuksen. Yrityksen voi perustaa myös verkossa (www.perustayritys.fi). Keksin firmalle nimen ja olin yhteydessä pankkiin, vakuutusyhtiöihin ja operaattoreihin. Hommasin domainin verkkosivuilleni ja kävin otattamassa kuvat itsestäni kotisivuille ja esitteisiin.
Muistan tämän olleen todella antoisaa ja mielenkiintoista aikaa. Pää oikein pursusi ideoita ja ihan kaikki tuntui olevan mahdollista. Koko ajan tuli eteen uusia asioita ja tutkin, selvittelin ja kyselin paljon eri puolilta. Mitenkään vaikeaa tai hankalaa yrityksen perustaminen ei Suomessa ole, päinvastoin. Maksutonta apua on saatavilla monestakin instanssista ja tietenkin kannattaa käydä yrittäjäkursseja. Yhtään asiakaskontaktia itselläni ei aloittaessani ollut. Laitoin sähköpostilla tiedon uudesta yrityksestäni joillekin kontakteilleni, mutta täysin nollasta siis lähdettiin. On tärkeää huomioida, että mikäli halajat saada starttirahaa, sinulla ei saa olla asiakkaita eikä edes kotisivuja sitä hakiessasi.
Alkuvaiheet ja toiminta
Alkuun tein jonkin verran opesijaisuuksia ennenkuin liiketoiminta alkoi pyöriä. Joku plan b on hyvä olla varalta, jos ja kun yrittämisestä ei ala heti tulla tuloja. Laskut ja lainat on kuitenkin maksettava myös yrittäjyyden alkutaipaleella. Neuvoisin mitoittamaan menot mahdollisimman pieneksi alkuvaiheessa. Asuntolainoihinkin voi saada nykyään lyhennysvapaita jaksoja ja muutenkin kaikki ylimääräiset menot kannattaa hetkeksi laittaa holdiin. On hyvä, jos uudella yrittäjällä olisi jonkin verran alkupääomaa. Itsellä ei ollut, mutta en joutunut yrityslainaakaan ottamaan. Kun myy omaa työtään ja työskentelee joko kotitoimistossa tai asiakkaan tiloissa, alkuun pääsee hyvin maltillisilla kustannuksilla. Läppäri, puhelin, vakuutukset, kotisivut, markkinointimateriaalit ja toimiva sähköposti pitää olla. Kirjanpidon toiminimiyrittäjä voi tehdä itsekin, mutta itse päätin palkata ammattilaisen siihen hommaan. Yel-maksut lähtevät pyörimään, kun laskutusta alkaa tulla, mutta sen voi alkuun määritellä pieneksi ja nostaa sitten tarpeen mukaan. Myös ennakkoverot kannattaa määritellä maltillisesti ja tarkastella niitä tilikauden aikana yhdessä kirjanpitäjän kanssa. Mielestäni ei kannata turhaan vetää taloutta liian tiukille heti alkuun, kunhan huolehtii että kaikki pakolliset maksut ja verot tulee hoidettua ajallaan. Pitää myös muistaa, että mikäli maksaa alvit ja verot esim. kolmen kuukauden välein, niin raha tulee pitää jemmassa tilillä maksupäivää varten. Liian monet yritykset karahtavat kiville jo ensimmäisen vuoden jälkeen hoidettuaan talousasiat leväperäisesti. Vaikka rahaa tuntuisi tulevan yhtäkkiä paljon, niin valitettavasti suurin osa siitä pitää varata veroihin ja muihin maksuihin. Alv ei ole kenenkään rahaa, se vain lipuu tilisi kautta eteenpäin.
Miten yritystoimintani sitten lähti käyntiin. Aloitin markkinointitoimet hyvin perinteisesti. Painatin laatikollisen esitteitä ja kävin jakamassa niitä muutamalle tutulle yritysalueelle. Julkaisin kotisivuni ja laitoin joitain sähköpostimainoksia tutuille yrityksille. Muistelen, että sain ensimmäisen asiakkaani noin kuukauden päästä toiminnan aloittamisesta. Sama yritys on asiakkaana edelleen. Asiakassuhteeni ovat olleet pitkäaikaisia. Useimmiten yrityksellä on tarvetta työntekijälle esim. yhdeksi päiväksi viikossa tekemään joitain tiettyjä työtehtäviä, joita varten ei ole järkevää palkata vakituista työntekijää. En ole alkuvaiheiden jälkeen markkinoinut yritystäni lainkaan, sillä olen ollut käytännössä täystyöllistetty koko ajan. Asiakkaat ovat löytäneet minut pääasiassa kotisivujeni sekä suositusten kautta. Yksi henkilö ei pysty tekemään määräänsä enempää ja toistaiseksi asiakasmääräni on vakiintunut neljään yritykseen, joille työskentelen.
Olen tehnyt vuosien varrella monenlaista alkaen talous- ja henkilöstöhallinnasta controllerin ja tapahtumajärjestäjän tehtäviin ja kaikkea siltä väliltä. Olen opetellut suuren määrän eri järjestelmiä projektinhallintaan, tuotannonohjaukseen, asiakaspalveluun sekä tapahtumajärjestelyyn liittyen. Työt sujuvat tätä nykyä melko hyvällä rutiinilla. Osaan helposti arvioida, kuinka kauan aikaa kuluu mihinkin tehtävään ja missä vaiheessa kuukautta mitäkin pitää tehdä.
Hyvät ja huonot puolet
Yrittäjyys muuttaa elämää monella tavalla, hyvässä ja välillä myös pahassa. Positiivisimmiksi asioiksi nostaisin oman vapauden, töiden ja päivien vaihtelevuuden, monipuolisuuden, uuden oppimisen, oman potentiaalin hyödyntämisen, vastuun omasta työstä ja mahdollisuudet kehittää toimintaa. Nämä ovat kaikki minulle erittäin tärkeitä ja arvojeni mukaisia asioita. Yrittäjän ominaisuuksista olen kirjoitellut aikaisemmin täällä. Voin työskennellä missä vain ja matkustella paljon, koska teen nykyään lähes kaikki työni etätyönä. Olen oppinut eri aloilla toimivien yritysten toiminnasta erittäin paljon ja tiedän nyt aasta ööhön, miten firmat toimivat. Olen päässyt mukaan kehittämään, kilpailuttamaan, rekrytoimaan, laskuttamaan, saneeraamaan ja raportoimaan. Uskon, että pääsen hyödyntämään tätä arvokasta oppia vielä omien bisnesteni kanssa tulevaisuudessa.
Julkisuudessa puhutaan yleensä melko negatiivisesti yrittäjyydestä. Suomessa ollaan vielä aika perinteisiä, mitä tulee työhön ja itsekin kohtasin rivien väliin verhoiltua ihmetystä jättää vakituinen työpaikka. Yleensä yrittäjyyttä koskevissa keskusteluohjelmissa nostetaan esiin pakkoyrittäjyys tai yrittäjän huono sosiaaliturva. Mielestäni keskustelussa ollaan tuolloin väärillä vesillä ja levitetään turhaan huonoa mielikuvaa yrittämisestä. Jo pelkkä sana "yrittäjä" on mielestäni huono, mehän olemme "toteuttajia". Mutta mitä huonoja puolia itse näen yksinyrittämisessä? Joskus on yksinäistä, kun ei ole varsinaista työyhteisöä. Välillä kaipaa sparraajaa tai vain kahvitteluseuraa. Tosin itse olen vuokrannut paikan toimistohotellista, joten yrittäjäkin voi hakeutua kaltaistensa joukkoon verkostoitumaan. Yksin ei tarvitse jäädä.
Viime aikoina on puhuttu paljon yrittäjien burn outeista ja uupumisesta ja tämän tunnistan. Olemme yleensä melko tavoitteellista ja kunnianhimoista sakkia ja uusille asiakkaille ei sanota ei. Yrittäjä on se, joka tekee, taipuu, myöntyy, venyy ja jaksaa, vaikka mikä olisi. Asiakas tulee aina ykkösenä ja itse en ainakaan tähän päivään mennessä ole töistä kieltäytynyt. Joskus se kostautuu. Työt ovat mukana 24/7 ja ihan koko ajan joku työjuttu on mielessä. Töitä tulee tehtyä iltaisin ja viikonloppuisin ja ne seuraavat aina mukana. Aiemmin palkkatyössä ollessani työpäiväni päättyi klo 17 ja illat, viikonloput ja lomat olivat vapaata. Tosin kyllästyin kesälomalla aina viimeistään parin viikon lomailun jälkeen pahasti. Se on hyvin tyypillinen piirre yrittäjässä :)
Omasta jaksamisesta täytyy pitää huolta ja kantapään kautta sen viimeistään oppii. Jos ei koskaan lepää eikä nollaa aivojaan, niin kaikesta tulee väsyttävää pakkopullaa eikä synny mitään uusia ajatuksia. Ensi kesänä aion pitää lomaa ilman läppäriä..ainakin nyt toistaiseksi olen päättänyt niin.
Toiminnan laajentaminen
Kun olin muutaman vuoden käynyt auttamassa yrityksiä heidän päivittäisessä arjessaan alkoivat taas sisustusalan haaveet nousta pintaan. Opiskelin visualistiksi ja sen jälkeen jatkoin vielä sisustussuunnittelijaksi ja laitoin pystyyn myös tämän Experto Styling -yrityksen, joka on aputoiminimi varsinaiselle yritykselleni. Tarkoitukseni olisi tämän vuoden alkana aloitella mainontaa yksityisille ja yrityksille sisustus- ja stailausasioissa. Myös monenlaiset kirjoitus- ja sisällöntuotantohommat sekä tapahtumajärjestely kiinnostaa ja näitä olenkin päässyt jo mukavasti tekemään. Tarkoituksena on viilata toimintaa koko ajan enemmän kohti omia luontaisia mieltymyksiä ja yrittäjyys antaa siihen hienot mahdollisuudet.
Haaveita ja unelmia on paljon ja niin pitää ollakin. Haluaisin ottaa työntekijöitä ja pyörittää joskus isompaakin liiketoimintaa. Haluaisin oman sisustusliikkeen ja verkkokaupan, haluaisin tehdä verkkokursseja ja e-kirjoja eri aiheista, perustaa uusien yrittäjien neuvontapalvelun, järjestää hyvinvointikursseja Espanjassa, ison blogin, oman Youtube-kanavan...onhan noita. Päivä ja askel kerrallaan eteenpäin, maltilla mutta rohkeasti. Uusia konsepteja kehittelen ja kirjoittelen usein. Uskon, että pääsen niitä toteuttelemaan vähitellen.
Kotisivuni: www.experto.fi ja www.expertostyling.fi.
Sain tällä viikolla mukavan tunnustuksen työstäni, kun sain kuulla nousseeni AA-luottoluokitukseen Suomen Asiakastiedon luokittelussa.