Yrittäjän ominaisuudet
Yrittäjyys elämäntapana on yksi lempiaiheitani, josta jaksaisin paasata vaikka kuinka. Olen auttanut, kannustanut ja neuvonut monia tuttuja ja puolituttuja heidän pohtiessaan suurta ratkaisua siirtyä turvallisesta palkkatyöstä yrittäjän itsenäiselle taipaleelle. Jos jotain, niin rohkaisua ja tukea kaivataan siinä kohdassa eniten. Toki myös uskoa omaan tekemiseen ja pärjäämiseen, mutta ympäristön asenteella on myös valtava merkitys. Suomi ei ole kovinkaan yrittäjäystävällinen yhteiskunta, jos mietitään asenneilmastoa. Toivoisin siihen muutosta ja uskon vakaasti, että tulevaisuudessa yksinyrittäjiin suhtaudutaan yhtä luontevasti kuin palkkatyössä käyviin. Ihmisillä on melko paljon vääriä käsityksiä yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä riskeistä. Ympäristöä seuratessa olen usein tuntenut olevani yrittäjänä huomattavasti turvallisimmilla vesillä, kuin tuttavani, jotka käyvät läpi yt:t toisensa jälkeen ja työpaikka voi mennä alta koska vain.
Itse olen toiminut yrittäjänä pian neljä vuotta ja olen oppinut uusia asioita eri aloilta enemmän kuin aiemmalta työuraltani yhteensä. Olen päässyt tekemään töitä yli kymmenelle asiakasyritykselle ja jokainen toimeksianto on kasvattanut osaamistani kyseisestä alasta sekä kulloinkin tekemästäni työstä. Jokainen päivä on erilainen ja mikä parasta, jokainen päivä on juuri sellainen kuin itse haluan sen olevan. Olen itse täysin vastuussa tekemisistäni ja kuukausittaisesta laskutuksesta. Päätän itse omat työaikani, työpaikkani, vapaa-aikani ja lomani. Teen töitä usein iltaisin ja viikonloppuisin ja kannan läppäriä mukana lomareissuilla. Toisaalta koen, että minulla on enemmän vapaata kuin koskaan aiemmin. Tunnen olevani "vapaalla" myös silloin, kun teen töitä. Se on asia, jota en koskaan enää tule vaihtamaan pois.
Olen usein miettinyt, miksi tietyntyyppiset henkilöt eivät pysty työskentelemään tutussa ja turvallisessa 8-16 palkkatyössä ja toiset taas viihtyvät mainiosti samoissa hommissa vuodesta toiseen. Olen tavannut kymmeniä kaltaisiani yrittäjiä ja varmasti satoja tyytyväisiä palkkatyöläisiä. Viime aikoina olen tavannut myös koko ajan kasvavan joukon ihmisiä, jotka ovat palkkatyössä, mutta haaveilevat yrittäjyydestä joka päivä. Se viimeinen rohkeus tehdä riuhtaisu vain puuttuu. Olen todennut, että yrittäjiä ja yrittäjäluonteisia yhdistää useimmiten melko samanlaiset ominaisuudet. Kannattaa aina muistaa, että myös palkkatyössä voi toimia yrittäjämäisesti. Yrittäjyys on elämäntapa, asenne ja synnynnäinen ominaisuus. Sisäinen yrittäjyys on oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta ja halua kehittää itseään. Sitä voi kuvata hyvin yhdellä lauseella: "Teen tätä työtä yhtä sitoutuneesti kuin jos yritys olisi omani. En ole "vain töissä täällä".
Sinussa on yrittäjäainesta, jos tunnistat itsessäsi seuraavia ominaisuuksia:
- Haluat tehdä asiat omalla tavallasi ja koet, että kykenet työskentelemään ilman valvontaa ja ohjeistuksia, sinulla on vahva itseluottamus ja usko omaan tekemiseen
- Haluat itse päättää omasta elämäntavastasi ja tunnet itsesi kahlituksi, jos olet sidottu tiettyyn työaikaan- tai paikkaan
- Kyllästyt helposti samoihin työtehtäviin ja kaipaat jatkuvasti vaihtelua tekemiseen
- Arvostat enemmän tulokseen kuin aikaan perustuvaa suorittamista
- Suoriudut työtehtävistäsi keskimääräistä nopeammin ja tykkäät tehdä töitä "urakalla"
- Turhaudut turhista palavereista etkä jaksa viettää sosiaalista elämää työpaikalla
- Olet hyvin itseohjautuva, vastuullinen ja ymmärrät kokonaisuuksia
- Haluat oppia koko ajan uutta, olet utelias ja idearikas
- Olet joustava, yhteistyökykyinen ja asiakaspalveluhenkinen
- Siedät epävarmuutta ja olet valmis ottamaan riskejä
- Olet aloitteellinen, vastuuntuntoinen ja sinnikäs
- Kyllästyt yleensä kesken neljän viikon kesäloman
Kuulostaako tutulta? Jos edes osa näistä ominaisuuksista täsmää, niin sinussa on yrittäjäainesta! Kukaan ei ole täydellinen ja yrittäjänä toimiessa oppii koko ajan niin muista kuin itsestään. Yrittäjänä voi kehittyä ja ominaisuudet voivat vahvistua ajan myötä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että aidosti yrittäjähenkinen ihminen ei tuhlaa energiaa valittaakseen yrittäjän puutteellisesta sosiaaliturvasta tai työttömyysturvasta eikä hän puhu pakkoyrittäjyydestä. Valitettavasti esimerkiksi julkinen keskustelu ja tv:ssä järjestetyt keskusteluillat painottavat näitä seikkoja enemmän kuin yrittäjyyttä elämäntapana.
Itse näen, että yrittäjä on vapaa, hän kulkee omaa polkuaan omien vahvuuksiensa ja kykyjensä siivittämänä. Yrittäjä vastaa itsestään ja omasta tekemisestään ja työllistää joko suoraan tai välillisesti siinä samalla joukon muita ihmisiä. Hän voi tarttua itseään kiinnostaviin haasteisiin ja muuttaa tarvittaessa suuntaa. Yrittäjä on hyvin itseohjautuva ja vastuuntuntoinen.
Entä sitten ne virheelliset mielikuvat, joita yrittäjyyteen liittyy. Top 5 ennakkoluuloa, joihin olen törmännyt:
- Yrityksen perustaminen on kallista. On pakko ottaa yrityslainaa.
- MItä sitten, jos työt loppuvat. Ei saa työttömyysturvaa.
- Yrittäminen on vaikeaa. Pitää osata kirjanpitoa ja ymmärtää lukuja.
- Ei ole kesälomia eikä sairaslomia.
- Työpäivät ovat pitkiä ja yrittäjä on aina töissä.
Suomalaisessa keskustelussa yrittäjyyteen liitetään usein ainoastaan synkkiä mielikuvia. Uskon kuitenkin vakaasti, että uuden sukupolven ja työn murroksen myötä myös asenteet muuttuvat. Tulevaisuustutkijoiden näkemyksen mukaan jatkossa yritykset palkkaavat parhaat osaajat kuhunkin projektiin, mitataan työpanosta ajan sijaan, työ tehdään itselle sopivana aikana itselle sopivassa paikassa omilla välineillä. Tietyillä aloilla tähän ollaan jo pitkälti siirrytty.
Miten sitten voi kommentoida näihin yrittäjyyttä koskeviin negatiivisiin mielikuviin. Asiantuntijayrityksen perustaminen ei ole kallista. Jos sinulla on jotain erityisosaamista, mitä voit tarjota yrityksille, asiantuntijayrittäjän ainoa investointi saattaa olla läppäri. Toiminimen perustaminen on nopeaa ja helppoa. Starttirahaa voi hakea ja sitä yleensä saa ainakin puolen vuoden ajan, mikäli yritysidea katsotaan potentiaaliseksi.
Toiminimelle riittää yksinkertainen kirjanpito ja sen voi halutessaan tehdä itse tai palkata siihen kirjanpitäjän. Pienen yrityksen kirjanpito ei maksa kovinkaan paljoa, koska tositteita on vähän. Töitä voi tehdä kotoa tai kahviloista käsin, jolloin ei tarvitse vuokrata toimistoa. Jos haluaa paikan toimistohotellista, sekään ei ole kovin kallista. Puhelinliittymä, nettisivut, pankkitili ja yrityksen vakuutukset maksavat joitain kymppejä kuukaudessa. Markkinointia voi tehdä somessa maksutta ja kohdennettua markkinointia esim. Facebookissa voi tehdä hyvinkin edullisesti. YEL-maksu kannattaa alkuvaiheessa asettaa maltilliseksi ja sitä aletaan maksaa vasta kun yrityksellä on laskutusta. Ennakkoverot ja alv:it voi alkuun maksaa kolmen kuukauden välein. Jos liiketoiminta jää alle 10 000€, arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa.
Yrittäjän pitää huolehtia jaksamisestaan ja suosittelen pitämään lomia, vaikka se olikin välillä tunnolliselle ylisuorittajalle vaikeaa. Itse painelin ensimmäiset kaksi vuotta ilman breikkiä ja se kostautui. Kukaan ei ole kone. Jossain vaiheessa oma jaksaminen on nostettava etusijalle ja nollata aivoja. Mitään uusia ideoita tai ajatuksia ei synny, jos niille ei anna tilaa. Työt pitää siis järjestää sillä tavalla, että palautumiselle jää aikaa. Työn hinnoittelussa ja kulurakenteessa tulee huomioida se, että pystyy pitämään lomaa.
Yrittäjälle kuuluvat samat sosiaalietuudet kuin muillekin työssä käyville ihmisille, mutta yrittäjä huolehtii itse sosiaaliturvansa tasosta. Esimerkiksi päivärahojen tai eläkkeen määrä riippuu ilmoitetusta YEL-työtulosta. Yrittäjän tulee itse hankkia tarvittavat vakuutukset ja edut, joilla hän voi varautua sairastumisiin ym.
Yrittäjät tekevät keskimäärin pidempää työpäivää kuin palkansaajat. Vastapainona on yrittäjän vapaus. Itse koen, että minulla on huomattavasti enemmän vapaa-aikaa nyt, kuin palkkatyössä käydessäni. Voin tehdä kotitöitä työskentelyn lomassa silloin, kun teen töitä kotoa käsin. Voin laittaa ruuan uuniin ja pyykkikoneet päälle, jolloin minun ei tarvitse tehdä kotitöitä iltaisin. Voin matkustella koska vain kysymättä siihen lupaa työnantajalta. Kannan itse vastuuni siitä, että työni tulee hoidettua. Yrittäjyys on elämäntapa. Se on mukana joka käänteessä, mutta antaa suunnattomasti vapautta.
Omasta tyypillisestä työviikostani olen kertonut täällä.