Sananen opiskelusta
Voisin kevyesti alkaa opinto-ohjaajaksi, sillä sen verran opintoja on kertynyt plakkariin tässä aikuisiällä vuosien varrella. Olen käytännössä opiskellut jotain siitä lähtien kun ensimmäinen lapseni on ollut vauva ja tästähän on jo yli 15 vuotta. Tuolloin suoritin työyhteisöviestijän ammattiopinnot Haaga-Heliassa aikuisopiskeluna eli käytännössä olin päivät vauvan kanssa ja illoiksi lähdin koulun penkille. Muistan, että opiskelu mielenkiintoisten aiheiden parissa ja aikuisseura oli kivaa vastapainoa lapsen kanssa olemiselle.
Kun aloin odottaa toista lastani, suoritin viestinnän opintoja Helsingin Yliopistossa verkko-opiskeluna. Tosin jälkeenpäin ajatellen vauvan ja uhmiksen kanssa tämä yhtälö oli ehkä hieman kunnianhimoinen. Kun olin ollut kotona muutaman vuoden, palasin takaisin työelämään ja tietenkin myös koulunpenkkiä kuluttamaan. Pääsin pilottiopiskelijaksi suorittamaan Finva:n järjestämää Rahoitus- ja Vakuutusalan tutkintoa, joka liittyi silloiseen työhöni. Työn ohella kävin myös pari ruotsin kielen kurssia ja tietysti roppakaupalla erilaisia asiakaspalveluun, esimiestyöhön, esiintymiseen ja projektityöhön liittyviä koulutuksia.
Sittemmin vaihdoin työpaikkaa ja ajauduin jostain syystä suorittamaan Sihteerin ammattitutkintoa jälleen Haaga-Heliaan. En vieläkään oikein ymmärrä miksi päätin mennä tämän oppisoppimuskoulutuksen suorittamaan, sillä en saanut koulutuksesta mitään uutta irti. Jokin päähänpisto se lienee ollut ja ehkäpä siitä oma hyötynsä on kuitenkin ollut nyt yrittäjänä toimiessani, ainakin CV:ni täyttäjänä jos ei muuta :)
Ylempi amk-tutkinto
Tämän tutkinnon jälkeen kaipasin vähän haastetta ja aloitin samantien edellisen koulutuksen päätökseen saatuani jo uuden urakan. Tällä kertaa päätin täydentää aiempaa liiketalouden tradenomin tutkintoani ylemmällä amk-tutkinnolla ja hain Yrittäjyys ja Liiketoimintaosaaminen -koulutusohjelmaan ja pääsin sisään. Suoritin opinnot tällä kertaa Metropoliassa, jonka toimipiste oli lähempänä kuin Haaga-Helian vastaava olisi ollut. Seuraavat pari vuotta kuluivat tiiviisti työn ja opiskelun parissa. Luentoja oli muutamana iltana viikossa ja tentit oli korvattu laajoilla oppimistehtävillä. Opinnot nivoutuivat läheisesti omaan työhön ja tehtävätkin tehtiin aina omaan työhön liittyen. Kävin kurssit melko ripeään tahtiin, mutta sitten olikin aika perustaa oma yritys ja opinnäytetyöni jäi yrittämisen alkumetrien jalkoihin odottamaan parempaa aikaa. Yrittäjäksi uskaltauduin pitkälti juuri tämän yamk-tutkintoni siivittämänä.
Pari vuotta sitten rykäisin opinnäytetyöni valmiiksi suhteellisen rivakalla aikataululla ja tein sen oman yrityksen perustamisesta ja ensimmäisen vuoden toiminnasta. Oli mielenkiintoista ja antoisaa raportoida oman firman suunnittelu- ja käynnistysvaihe kirjoihin ja kansiin (tarkemmin sanottuna nettiin Theseuksen sivuille) ja olen kuullut monen yrityksen perustamista harkitsevan nuoren käyneen opparini lukemassa. Olen saanut antaa aiheen tiimoilta myös muutamia haastatteluita nuorille opiskelijoille. Opinnot huipentuivat valmistujaisjuhlassa pitämääni puheeseen. Opinnäytetyöni löytyy täältä.
Sisustusalan opinnot
Mutta eipä tässä vielä kaikki. Luulisi, että nämä opinnot olisivat perhe-elämän, talonrakennuksen ja yrittäjyyden keskellä riittäneet, mutta itse koen että tästä matkani vasta alkoi. Kuten muutenkin elämässä, myös opinnoissa heräsin siihen, että mitäpä jos tekisinkin sellaisia asioita joista oikeasti pidän. Enkä vain pidä vaan rakastan. Asioita, jotka ovat intohimoni, joista olen haaveillut ja joita tekisin, jos saisin valita elämässä mitä vain. Hain siis monen vuoden haaveilun jälkeen Helsinki Design Schooliin ja pääsin opiskelemaan Visualistin tutkintoa. Nuo opinnot muuttivat monessakin mielessä elämääni. Opin valtavasti itsestäni tuon vuoden aikana, minkä opinnot kestivät. Tutuistun ihaniin, luoviin ihmisiin ja sain paljon uusia kontakteja. Meitä opettivat visuaalisen alan ehdottomat huiput kuten esim. vuoden nuori muotoilija Laura Väinölä, yrittäjä Susanna Vento, stylisti Laura Seppänen sekä mm. Marimekon, Finlaysonin, Ivana Helsingin superammattilaiset.
Alla muutama työ, joita pääsin opintojen aikana tekemään. Pääsimme mm. stailaamaan tiloja Annon ja Asun-lehden PopUp-asuntoon sekä Martti Järven Studiolle tekemään Aarikan tuotekuvauksia. Laura Väinölän johdolla teimme onnen talismaanit, jotka kuvattiin.
kuvat 1 ja 2 Martti Järvi kuvat 3 ja 4 Pauliina Salonen
En ollut vielä edes saanut Visualistin tutkintotodistusta käteeni, kun olin jo ilmoittautunut seuraavalle kurssille. Nyt oli vuorossa Luovan sisustussuunnittelun kurssi Harmonia Designissa, jota käyn parhaillaan ja joka kestää tämän vuoden loppuun asti. Sen jälkeen olen siis yrittäjä-tradenomi (yamk) - visualisti - sisustussuunnittelija. Jollain tapaa haluaisin päättää tämän jutun sanomalla, että nyt opiskeluni ovat tässä, mutta luulen sen olevan vain toiveajattelua. Nimittäin psykologian saralla on todella monta osa-aluetta, jotka kiinnostavat kovasti....:) Olen näidän opintojeni myötä saanut valtavasti itseluottamusta, uskoa omaan tekemiseen ja siihen, että pärjään varmasti myös tällä alalla. Kun tekee asioita, joita rakastaa, ei voi mennä pahasti pieleen. Perustin tämän Experto Styling yrityksen opiskellessani visualistiksi ja näen edessäni valoisia aikoja rakastamani alan parissa.
Vinkkini nuorille
Mitä sanoisin nuorille opiskelusta. Omien kokemusteni pohjalta viisi vinkkiä konkarilta tulevat tässä:
- Sinun ei tarvitse tietää 16-vuotiaana, mikä sinusta tulee isona. Osa ihmisistä ei tiedä sitä vielä kuusikymppisenäkään. Asiat loksahtelevat kyllä kohdalleen. Pääasia että teet, koet, etsit, opit ja touhuat asioita joista pidät.
- Tee vain asioita, jotka kiinnostavat sinua henkilökohtaisesti. Älä toteuta ulkopuolisten toiveita, jos ne eivät ole sitä, mitä itse haluat. Etsi oma polkusi ja seuraa sitä.
- Matkustele mahdollisimman paljon, opettele kieliä, lähde vaihtoon, lähde au pairiksi tai kielikurssille
- Kokeile eri asioita, niin löydät sen, mikä tuntuu sinusta omimmalta. Älä lannistu, jos et pääse johonkin hakemaasi kouluun ensimmäisellä kerralla. Ole sinnikäs. Jos todella haluat jotain, saat sen kyllä ennemmin tai myöhemmin. Ehkä aika on kypsä vasta myöhemmin. Usein asioilla on tarkoituksensa sekä aikansa ja paikkansa.
- Työmarkkinat muuttuvat kovaa vauhtia ja z-sukupolvi rynnii mukaan uusilla, moderneilla käsityksillään työstä. Työnteon pitää olla hauskaa ja työssä pitää viihtyä. Työtä voi tehdä omilla välineillä itse haluamassaan paikassa, mikäli sinulla on erityisosaamista, jota voit asiakkaille tarjota. Tulevina vuosina yrittäjänä tehtävä työ tulee olemaan yhtä jokapäiväistä kuin palkkatyö tällä hetkellä. Yrittäjämäistä asennetta voi ylläpitää myös palkkatyössä.